Kawa i herbata

Smakosze kawy uwielbiają czasem poeksperymentować z małą czarną oraz nierzadko dodają do niej aromaty, syropy, mleczka smakowe albo bakalie. Aromatyzowanie herbaty jest dużo łatwiejsze, ponieważ liście herbaciane można skropić zapachem albo ekstraktem innej rośliny i zostanie on szybko wchłonięty – kawa i herbata. Aromatyzowane kawy wytwarza się w wyniku podobnego procesu, jednakże kawa naturalnie neutralizuje obce zapachy. Niezwykle dobrze z kawą komponują się alkohole, wanilia, pomarańcze i przeróżne cytrusy. Miłośnicy kaw smakowych – kawy smakowe zalecają jednak picie czarnej kawy z dodatkami syropów lub mielonych orzechów, zamiast nabywanie kawy aromatyzowanej. Wypływa to z dwóch podstawowych reguł: kawa z syropem posiada intensywniejszy smak dodanej substancji aniżeli aromatyzowane ziarna. Kawy i herbatki smakowe oraz ubogacane smakowo i zapachowo, są znakomitym prezentem na święta oraz niezobowiązującym prezentem na dowolną okoliczność.

Comments are disabled